noiembrie 13, 2008

O nouă ispravă - vită iute în bere cu legume

Un papa bun de nu se poa', care se face iute - şi la timp, şi la gust - şi se papă lejer în ceas de seară.

Care se ia o bucată de muşchi de viţel - nucă, vrăbioară, you name it - şi se taie în fîşii subţiri de tot. Fîşiile se dau cu măghiran, piper, cimbru, chili şi - miam-miam - niscai ghimbir de la plic, dacă nu estem proaspăt ras. Ca variantă, la următoarea recidivă voi încerca şi cu hrean ras, să văz cum iese. Se toacă o ceapă mică - de preferinţă cât mai mărunt, care se căleşte într-o ţîră de ulei. Cu tigaia încinsă (un wok e şi mai bun, dacă aveţi) şi ceapa sfîrîindă, aruncaţi fîşiile de vită, lăsaţi-le să facă sfîrrrr vreo două minute, după care începeţi şi puneţi bere peste - puţin, lăsaţi 30 sec pe foc, începe berea să se evapore şi să pătrundă carnea, agitaţi tigaia cum aţi văzut la tembelizor la chefi şi reluaţi procesul de cîteva ori - funcţie de calitatea cărnii, e gata cînd puteţi să luaţi o fîşie înţepînd uşor cu furculiţa, semn că s-a frăgezit suficient. Toate astea se întîmplă la foc iute. Acu'i acu - chestiunea se face aproape la fel cu legumele, care legume - ardei, dovlecei, eventual praz sau cozi de ţelină - eu am pus tulpinile de ţelină - se taie şi ele fîşii şi se prăjesc la foc puternic, tot cu bere, sare, busuioc şi, de preferinţă, alt fel de piper decît cel folosit la carne. Pentru cei care nu pun mare preţ pe nivelul de colesterol, ciupercuţe tăiate longitudinal, adăugate mai spre sfîrşit, să păstreze gust de ciuperci şi să nu absoarbă prea mult ulei. Se aranjează frumos în farfurie şi se papă - hehe - cu un vin roşu demisec.

Ei bine, la aşa fast food, o piesă realmente fast(ă) şi seducătoare:



Charles Gounod - Ou voulez-vous aller
Asculta mai multe audio Muzica »

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fratee, vrei sa adormim cu totii la masa? Lasa entelectualitatea; la batranete ce mai faci? Baga un Faramita, o Romica ceva. Crezi c-a auzit d'alde Lully de ciorba cu ciolan? Hai, na! Poate cainele de caine-su sa fi gustat asa delicatessen, da' boieru ista pun pariu ca ragaia (pardon, eructa, ooo, laaaapte praf) dupa halci de carne sanatoase, fripte colo, cat sa-si intinga degentele-n unsoare.
Si, by the way, de-o pomana porcului in tigaie, asezata batraneste pe mijlocul mesei de lemn, colo langa mamaliguta trantita voiniceste, sa se-nvartoseasca la vazul atei date-n doua, ce zic boierii tai? ... si cu-n mujdan sanatos alaturi, de li se strepezesc limbile alesilor, si-o pulbere de branza de capra presarata din pumn ca din desaga bunului Dumnezeu, cu darnicie, aaaa-haaaa...