ianuarie 30, 2009

O bijuterie-n ghiolban - CIORBĂ DE COCOŞ A LA MANDEA

Supun propriei atenţii - în calitate de principal cititor al propriului blog - una din recentele realizări, poate prima cu adevărat măreaţă din 2009. Pentru borşociorba de cocoş à la Mandea aveţi nevoie de: Un cocoş - cu cît mai bătrîn, cu atît mai bun. O oală de 8 litri minim, o rădăcină de ţelină de talie medie, două cepe medii sau una mare, doi morcovi, o rădăcină de păstîrnac, doi ardei graşi, de preferinţă verzi, un ou, o cană de făină, pătrunjel verde, mărar verde, cimbru, coriandru, piper, sare, un litru de borş.
Acuma:Puiul se tranşează, de preferinţă în bucăţi cît mai mici (de genul: aveţi ditamai pulpa, separaţi copanu' de partea superioară şi tăiaţi cu un cuţit bine ascuţit carnea cît mai aproape de os, apoi tăiaţi şi felia aia cubuleţe). Toată carnea pusă-n oală, acoperiţi cîtă carne e acolo plus un deşti şi pe flăcări, fratre. Două ore cel puţin, ca să fiţi siguri că s-a fiert cum trebuie, din cînd în cînd scoţi un os cu carne pe el şi, dacă se desprinde uşor, e fiartă. dacă se desprinde extrem de uşor, e gata. Important: Nu uitaţi să spumuiţi supa de cîte ori e cazul, inclusiv ce se depune pe marginea oalei. Trebuie să rămînă o supă translucidă plină de grăsime aurie la suprafaţă.

În acelaşi timp: Cît fierbe puiul, luaţi făina, o linguriţă de sare şi oul şi faceţi un aluat calumea (adică aluatul e gata cînd nu vi se mai prinde de deget) - sper că ştiţi să faceţi un aluat calumea. Pentru bengoşi, în aluat puneţi nişte piper alb - nu mult - şi cîteva grăunţe de mac. Apoi, cunoaşteţi - se întinde cu făcăleţul, se taie fîşii supersubţiri şi se pun deoparte. Dacă n-aveţi fundul, făcăleţul sau spaţiul necesar, faceţi fîşii din aluat cu mîna într-un castron care să aibă şi ceva făină.

Acuma: A fiert carnea, se dă jos uşor de pe os (cam doo ore jumate, la foc molcom), o scoateţi cu paleta din supă, într-un vas măricel. şi aruncaţi legumele tăiate cuburi, felii cubuleţe, nevermind - tăiate să fie, că fierb mai repede. În timp ce fierbeţi legumele, puneţi sarea. adică o lingură de sare (de preferinţă grunjoasă, de mină, nu cioace scoase din mare). Înfigeţi din cînd în cînd, după vreo juma' de oră, furculita în ţelină, care fierbe cel mai greu, ca să vă daţi seama dacă au fiert bine. Când au fiert şi legumele, le scoateţi şi le puneţi într-o cratiţă.

În timp ce fierbeau legumele, aţi avut grijă să dezosaţi cît mai bine puiul - adică oscioarele - coastele, iadeş, tot ce se poa'- că de oase nu mai e nevoie.

Acuma: Aveţi deci, o oală de supă curată şi sărată. Cimbru, coriandrul pisat, niscai busuioc, piper le puneţi acum, după care aruncaţi la fiert tăiţeii, avînd grijă să nu fie lipiţi cînd îi puneţi în oală. Legumele se pasează, adică se fac piure, iar în respectivul piure puneţi şi nişte chilli sau boia de ardei iute, cum îi ziceţi. Cînd tăiţeii fierb deja de cinci minute, puneţi înapoi carnea şi piureul de legume, şi amestecaţi. Tocaţi mărarul şi-l puneţi acum la fiert. Cinci minute mai tîrziu, cam juma' de litru de bors, dat în prealabil într-un clocot. După încă cinci minute, aruncaţi pătrunjelul tocat şi stingeţi focul şi acoperiţi. GATA!
Se serveşte cu smîntînă şi ardei iute.

Addenda: dacă vreţi şmechereală, cu o lingură mare scoateţi din untura care pluteşte deasupra supei, puneţi-o în wok sau în tigaie de teflon, şi, la un foc puternic, trageţi bucăţilor de pui dezosate o rumeneală de cîteva minute, pînă vedeţi că se părpălesc marginile. Carnea va fi şi mai şi în ciorbică.

Ciorba mea este onctuoasă, armonioasă, agresivă şi puternică - devastatoare pentru orice gurmand care nu se uită la colesterol - iar după un castron veţi fi nu numai cu cîteva kilocalorii mai graşi, ci şi mai energici. Armonia potrivită unei asemenea supărări de ciorbă este


Cavalera Conspiracy - Bloodbrawl
Asculta mai multe audio Muzica »

2 comentarii:

Marie spunea...

Adica "acuma" puiul devine cocos numai dupa ce e facut ciorba de gaina batrana?
Ce s-o fi intamplat cu drumul initiatic din ograda?

Anonim spunea...

OPtimal underwear website to
purchase CK Underwear at undereamed price.
Please visit http://www.chilotick.com. Move all over the world !