februarie 20, 2010

Intermezzo ştiristic - Un mod plăcut de a ajuta statul

publicat la 20 ianuarie 2010

Ştirea de mai jos vine din Finlanda - îmi pare, însă, destul de valabilă şi la noi.

În vremurile noastre, cetăţeanul ideal (sau pur şi simplu în trend) e nefumător, nebăutor şi nu poluează. Ei bine, contribuabilul ideal arată exact invers: fumează, bea, conduce des maşina şi moare înainte de pensionare. Aceasta este, cel puţin, concluzia unanimă la care au ajuns economiştii finlandezi consultaţi de postul public de radio din Finlanda. Aceştia explică afirmaţia prin faptul că un individ care consumă produse şi servicii super-impozitate, precum tutunul, alcoolul sau benzina aduce la buget mai mulţi bani decît se cheltuie pentru protecţia lui socială. Un exemplu convingător, afirmă sursa citată, sunt fumătorii care, prin viciul lor, acoperă mai mult decît costurile oricărui tip de asistenţă medicală de care ar avea nevoie. În Finlanda, taxele plătite anual către stat ajung la 24 de miliarde de euro, din care 5 miliarde provin numai din accizele la produsele din tutun, alcool şi combustibili.

Trebuie precizat faptul că argumentul economiştilor finlandezi vine pe fondul unei dezbateri publice lansate de guvern, care vrea să-i convingă pe finlandezi să se lase complet de fumat în următorii 30 de ani.

Şi-aşa statul român ignoră, adesea, problemele cetăţeanului, aşa că aleg să fiu măcar un bun contribuabil :) Sau, poate, ca să decretăm o grevă fiscală pe motiv de supraimpozitare, ar trebui să ne lăsăm de fumat şi băut? Or mai degrabă să cumpărăm ţigări de la negru şi ţuică de la micii producători de la ţară, pentru ca guvernul să o lase mai moale cu ipocrizia ecologică? Parafrazez aici un prieten, jurnalist la o publicaţie de business, care-mi spunea că dacă toţi cetăţenii unui stat ar fi lipsiţi de vicii şi puternic impregnaţi de filosofiile "verzi", acel stat ar crăpa de foame. Dacă doar un finlandez din cinci fumează iar guvernul are ceva şi cu ăştia 20%, iar la noi jumătate de populaţie trage de ţigară zilnic, iar guvernul nu conteneşte cu accizarea...?

Iaca şi o dedicaţie triumfalistă pentru prietenii mei, cetăţenii români hiper-asistaţi, pe care îi iubesc, dar de care aş divorţa, în calitatea mea de contribuabil vicios:

Swans - Love will tear us apart
Vezi mai multe video din Muzica

...şi, pour les connaisseurs, şi celălalt cover al piesei trupei Joy Division "Love will tear us apart" făcut de dragii mei Swans:

SWANS - Love will tear us apart (Jarboe version)
Asculta mai multe audio Muzica

Niciun comentariu: