noiembrie 30, 2008

Frumoasă corabie, meşteri cîrmaci

Consemnez aici acest reportaj de agenţie de presă, să nu uit vreodată în ce ţară mirabilă am ales, mioritic, să trăiesc, cu ce vajnici de conaţionali conştienţi civic şi inteligenţi istoric convieţuiesc şi de ce să fim patrioţi. Vorba unui prieten, opriţi planeta, vreau să cobor.

Bisericile bucureştene au fost pline de Sfântul Andrei, iar la urne aproape pustiu

Bisericile bucureştene au fost pline până la refuz încă de la prima oră a dimineţii, duminică, de ziua Sfântului Andrei - Ocrotitorul României -, în timp ce în secţiile de votare era pustiu la câteva ore de la deschiderea urnelor.
"De ce să merg la vot? Ce, îmi dau ăia ceva? Măcar la Dumnezeu avem speranţă !", spune Marin Gavrilescu din Ploieşti, care a venit în Capitală de ziua băiatului său, Andrei, care aniversează trei decenii de viaţă.
Deşi era ceaţă şi doar câteva grade peste zero, în faţa bisericii cu hramul Sfântul Andrei de pe Şoseaua Chitila, zeci de oameni sosiţi din tot Bucureşti, şi nu numai, stau cuminiţi la coadă să atingă racla cu moaştele Apostolului românilor. Vorbesc de toate, aşa cum se-ntâmplă la orice coadă.
Subiectul de început face referire la criza financiară modială, la care se înscriu repede bărbaţii mai în vârstă, dar şi salariatele. Fiecare povesteşte despre câte o factură mai consistentă şi despre vecinii săraci, care nu mai au bani să plătească întreţinerea. Apoi trec surprinzător de repede la carnagiul din India.
"Doamne, ce nenorocire! Fereşte-ne Doamne!", spune o femeie. Ca la un semn, toţi cei din jur ridică ochii spre cer şi îşi fac semnul Crucii. Mai de la coadă se aude o voce: "Băi, Marine, ai fost la vot?" Atunci mulţimea se animă. "Vot, care vot? Am şi uitat. De fapt, nici nu mă interesează. De ce să merg la vot. Ce, îmi dau ăia ceva? Măcar la Dumnezeu avem speranţă. La ei? Nimic", răspunde bărbatul, în timp ce intra în biserică.
La fel ca el gândesc aproape toţi cei adunaţi în curtea lăcaşului de cult. Nimeni nu fusese la vot înainte să meargă la Biserică. Oamenii au spus că s-au sculat cu un singur gând: să se închine şi să se roage la Sfântul Andrei, după cum zice Ecaterina Maniu, o femeie de 73 de ani, din sectorul 4.
După ce ating moaştele Sfântului Andrei, oamenii intră în biserică. Acolo, slujba este tinută de un sobor de preoţi condus de părintele Teofil Anăstăsoaie, exarh al manăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor.
În timpul slujbei îşi face apariţia primarul sectorului 1. Este şi ziua lui. Este invitat de preotul paroh în faţă. Se aşează în partea dreaptă. Asistă la slujbă, cam o oră, apoi pleacă discret pe o uşă laterală pe unde au voie doar "ai casei''.
Slujba continuă în linişte, deşi biserica era arhiplină. Părintele Teofil Anăstăsoaie explică evanghelia zilei. Un dregător bogat l-a întrebat pe Isus: "Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?".
"Ştii poruncile: Să nu săvârşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta. Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinereţile mele. Auzind Iisus i-a zis: Încă una îţi lipseşte: Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie". Iar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat. Şi văzându-l întristat, Iisus a zis: Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăţia lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu", pledează exarhul.
Apoi a vorbit despre ziua Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. "Sfântul Andrei era din oraşul Betsaida, fiul lui Iona evreul, fratele lui Petru, cel dintâi dintre ucenicii lui Hristos. Acesta a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind pe dascălul său zicând: Iată Mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii, a urmat lui Hristos. Şi zicând lui Petru: Aflat-am pe Iisus cel din Nazaret, l-a atras spre dragostea lui Hristos. După ce a urmat lui Hristos, când a fost după înălţarea Lui la cer, sorţii au hotărât să propovăduiască în Bitinia şi Marea Neagră, în părţile Propontidei şi Calcedonului, Bizanţului, Traciei, Macedoniei, precum şi în părţile cele ce ajung până la fluviul Dunărea, Tesalia, Grecia şi părţile Ahaiei, asemenea şi în Aminsos, Trapezunta, Iraclia şi Amastris", a continuat părintele.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în Patras (Grecia de astăzi), fiind răstignit pe o cruce în formă de X, care poartă numele de "crucea Sf. Andrei".
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, ca sărbătoare naţională bisericească, a mai spus părintele Anăstăsoaie.
La sfârşit, credincioşii au primit pomană şi iconiţe. Săracii, clienţii permanenţi ai bisericii, au fost chemaţi la masă, după obiceiul din fiecare duminică. Unii au reuşit să-şi umple sacoşele cu merinde să aibă şi pentru zilele următoare. Oamenii făceau milostenie, mai ales nevoiaşilor. Aşa au auzit la predică. Apoi, încet, încet curtea s-a golit, rămânând buchetele mari de flori albe mărturii ale periplului de dimineaţă.


pentru aşa popor frumos, o piesă plină de dragoste.



Diamanda Galas - Sono l'Anticristo
Asculta mai multe audio Muzica »

Un comentariu:

Someone there. spunea...

Da , foarte interesant post , mai mare dragul să-l citeşti şi să asculţi piesa .... hmmmm....